Tietokoneen liittäminen televisioon – 5 menetelmää

helmikuu 7, 2009 kirjoittajalta
Kategoriassa: Tietokonevinkit 

Kuva ja ääni tietokoneesta televisioon? Kuinka voi liittää tietokoneen televisioon? Nämä seikat riippuvat paljon siitä minkä tyyppisen tietokoneen ja television omistaa. Tässä viisi eri menetelmää joiden avulla voi liittää tietokoneen televisioon:

S-Video / S-Video – Scart

Tämä on ehkä tavallisin tapa liittää yhteen tietokone television kanssa. S-video kaapeli tai S-Video – Scart kaapeli ovat suhteellisen halpoja, sen lisäksi melkein jokaisesta televisiosta löytyy S-Video portti. Täytyy tietysti ensin tarkistaa löytyykö tietokoneesta S-Video porttia (katso kuva), muuten tätä menetelmää ei voi käyttää.

On myös olemassa kahden tyyppisiä S-Video liittimiä: 4-pin ja 7-pin, eli 4 tai 7 piikkiä. 4 piikkisiä on yleensä televisioissa, videonauhureissa ja DVD-soittimissa. 7 piikkisiä on yleensä kannettavissa tietokoneissa ja grafiikkakorteissa. Jos esim. kannettavassa tietokoneessa on 7-pin portti ja televisiossa vain 4-pin portti, niin tätä menetelmää ei voi käyttää.

VGA

Jos omistaa teräväpiirtotelevision (HDTV) on parempi käyttää VGA-kaapelia. Se antaa paremman kuvalaadun kuin S-Video ja VGA-kaapelit ovat myös halpoja. Tavallisista ja varsinkin hieman vanhemmista televisioista harvemmin löytyy VGA-porttia (katso kuva). Sen sijaan kun liittää tietokonetta teräväpiirtotelevision niin tämä menetelmä on suositeltava.


DVI

DVI eli Digital Visual Interface, nimenomaan ”digital” on avainsana. Digitaalinen signaali antaa korkeamman kuvanlaadun kuin sekä S-Video että VGA menetelmä. Tietokoneessa täytyy olla DVI-liitäntä (katso kuva) ja television täytyy olla joko plasma- tai LCD-televisio jotta menetelmä toimii. DVI-kaapeli on kalliimpi kuin S-video kaapeli.HDMI

HDMI menetelmällä saa yleensä parhaimman kuvan- ja äänenlaadun. Vielä joitakin vuosia sitten oli aika harvinaista että tietokoneessa oli HDMI-portteja. Nykyään niitä jo rupeaa olemaan, mutteivat siltikään ole niin tavallisia kuin esim. S-video- tai VGA-portit. Voi myös hankkia DVI-HDMI muunnin kaapelin (alempi kuva) koska HDMI ja DVI sopivat yhteen.
Scan Konvertteriboksi

Tässä menetelmässä käytetään konvertteriboksia joka muuntaa VGA signaalin esim. S-Video signaaliksi.

Kommentit

Yksi kommentti juttuun Tietokoneen liittäminen televisioon – 5 menetelmää

  1. Anonymous ma, 29 Kes 2009 12.02
  2. Kiitti, tää jeesas!