Linkityksen kriteereitä

maaliskuu 30, 2009 kirjoittajalta · Kommentit poissa käytöstä
Kategoriassa: Bloggaus 

Saan aina silloin tällöin (tietysti anonyymeja) kommentteja jotka väittävät että jokin linkki sisältää viruksia, haittaohjelmia tai muuta roskaa. Tämä ei todellakaan pidä paikkansa, siksi on ehkä paras selvittää hieman mitä kriteereitä käytän kun linkitän eri sivuille:

- Sivu ei saa olla pelkkä mainossivu vaan sivulta täytyy löytyä myös sisältöä
- Sivun sisältö täytyy pääosin olla ilmaista
- Sivu ei saa missään nimessä olla haitallinen vierailijalle
- Sivun osoite täytyy olla kohtuullisen lyhyt, takaa myös yleensä sen että linkki toimii kauemmin

Tämän lisäksi tarkistan aina sivut McAfeen SiteAdvisor palvelulla ollakseni niin varma kuin mahdollista ettei sivulta löydy mitään ei toivottua materiaalia. Sekään ei kuitenkaan voi taata sataprosenttisella varmuudella että kaikki sivut ovat turvallisia. Uusia viruksia ja haittaohjelmia kun tulee jatkuvasti lisää.

Loppukädessä se on vierailijan oman tietokoneen tietoturva, eli ajantasalla olevat antivirus ja antispyware tietokannat sekä palomuuri, joiden täytyy suojata konetta netissä piileviltä vaaroilta.

Nokia N73 hautaan

maaliskuu 29, 2009 kirjoittajalta · Kommentit poissa käytöstä
Kategoriassa: Nokia N73 

Tänään tilasin uuden puhelimen, niin täytyy nyt lopultakin sulkea tämä Nokia N73 kategoria kokonaan. Nokia N73 on näin loppumetreillä antanut erittäin huonot jäähyväiset meikäläiselle.

Tutut muistiongelmat tulivat takaisin puhelimeen kun käytin puhelimen kameraa hetken vähän enemmän kuin normaalisti. Puhelin valitti sen jälkeen monta päivää että ”muisti on täynnä”. Tiesin että joudun ehkä taas tekemään tehdas resettauksen päästäkseni eroon muistiongelmasta.

Yritin siis ensin tehdä varmuuskopiota tietokoneeseen PC Suiten avulla. Jostain syystä tämä ei enään onnistunut kun PC Suite ilmoitti ettei hyväksy .cpu muodossa olevia tiedostoja. Lopulta tein sitten vaan varmuuskopion puhelimen muistikortille ja toivon parasta ennenkuin resetoin puhelimen painamalla *#7370#.

Kun resetointi oli valmis ja rupesin palauttamaan asetuksia muistikortilta niin se ei onnistunut enään ollenkaan vaikka kuinka yritin. Onneksi tietokoneelta löytyi varmuuskopio joka oli otettu helmikuun puolivälissä ja sain asennettua sen takaisin luuriin. Eli näin ironisesti sanottuna ei oikeastaan sattunut mitään pahempaa kuin että muutama viesti ja kalenterimerkintä katosi kokonaan.

Onhan tämä kuitenkin tietyllä tapaa aivan hullua että tavalliset toimenpiteet, kuten varmuuskopiointi tietokoneeseen tai varmuuskopioinnin palautus muistikortilta, jotka ovat toimineet pari vuotta ilman ongelmia, ei jostain syystä toimi enään ollenkaan. Eli jäi sitten Nokia N73:sta loppujen lopuksi melkoinen paskan maku suuhun.

Uusi puhelimeni tulee olemaan jälleen Nokia, tällä kertaa Nokia 5800. On aika suuret odotukset tältä puhelimelta, sen verran runsaasti se on saanut positiivista palautetta joka paikassa. Luon puhelimelle aivan oman kategorian siinä vaiheessa kun se on hyppysissä ja sen kanssa on ehtinyt leikkimään jonkun aikaa.

Hyvästi Nokia N73!

Katso myös:

Miten pääsee koneen BIOSiin?

maaliskuu 26, 2009 kirjoittajalta · Kommentit poissa käytöstä
Kategoriassa: Tietokonevinkit 

Otsikkossa olevaa kysymystä pähkäilin muutama päivä sitten kun oli näitä muistiongelmia ja piti ruveta etsimään BIOS asetuksien kautta ratkaisua. Kuvittelin ensin että pääsen sinne painamalla F1 näppäintä kun tietokone käynnistyy. Sitten luin emolevyn käsikirjasta että täytyy painaa Delete näppäintä päästäkseen BIOS valikkoon.

Entäs jos ei ole tiedossa mikä emolevy tai BIOS valmistaja on omassa tietokoneessa, niin miten sen saa selville? Helpoin tapa om mennä windowsissa Start -> Aja -> ja kirjoittaa kenttään Msinfo32 ja sen jälkeen klikata ok. Tällä toimenpiteellä avautuu ikkuna josta löytyy kaikenlaista tietoa koneen järjestelmistä ja komponenteista.

Etsin myös netistä vastausta otsikon kysymykseen, eli miten pääsee koneen BIOS asetuksiin? Huomasin että tämä maaginen BIOS näppäin tai näppäinyhdistelmä vaihtelee hyvin paljon riippuen tietokoneen merkistä tai BIOSin valmistajasta. Yleisintä on että tätä näppäintä tai näppäinydistelmää pitää painaa useita kertoja heti sen jälkeen kun on käynnistänyt tietokoneen.

Tässä lista muutamista Bios valmistajista ja tavallisista tietokonemerkeistä:

Bios valmistajat (nimi ja näppäin/näppäinyhdistelmä)

ALR ® PC / PCI F2
ALR PC non / PCI CTRL+ALT+ESC
AMD® BIOS F1
AMI BIOS DEL
Award™ BIOS CTRL+ALT+ESC tai DEL
DTK® (Datatech Enterprises Co.) BIOS ESC
Phoenix™ BIOS CTRL+ALT+ESC tai CTRL+ALT+S tai CTRL+ALT+INS

Tietokonemerkit (nimi ja näppäin/näppäinyhdistelmä)

Acer® F1, F2 tai CTRL+ALT+ESC
ARI® CTRL+ALT+ESC tai CTRL+ALT+DEL
AST® CTRL+ALT+ESC tai CTRL+ALT+DEL
Compaq® 8700 F10
CompUSA® DEL
Cybermax® ESC
Dell 400 F3, F1
Dell 4400 F12
Dell Dimension® F2 tai DEL
Dell Inspiron® F2
Dell Latitude Fn+F1
Dell Latitude F2
Dell Optiplex DEL
Dell Optiplex F2
Dell Precision™ F2
eMachine® DEL tai F2
Gateway® 2000 1440 F1
Gateway 2000 Solo™ F2
HP® (Hewlett-Packard) F1 tai F2 (Laptopeissa ESC)
IBM® F1 E-pro Laptop F2
IBM PS/2® ensin CTRL+ALT+DEL ja sitten CTRL+ALT+INS
IBM Thinkpad® (uudempi) Windows: Programs-Thinkpad CFG.
Intel® Tangent DEL
Micron® F1, F2 tai DEL
Packard Bell® F1, F2 tai DEL
Seanix DEL
Sony® VAIO F2 tai F3
Tiger DEL
Toshiba® 335 CDS ESC
Toshiba Protege ESC
Toshiba Satellite 205 CDS F1
Toshiba Tecra ensin ESC ja sitten F1 tai F2

Toshiba Notebook [uudemmat mallit]

1. Laita tietokone päälle pitämällä virtanäppäintä pohjassa ja painamalla samalla ESC nappia. Kone piippaa jonka jälkeen painat F1 näppäintä

2. Päästä ESC näppäin

3. Paina jälleen F1 näppäintä

Huomioi että BIOS valikkoon ei kannata mennä tekemään mitään muutoksia jos ei ole jonkun verran perillä tietokoneista. Pienikin virheellinen muutos BIOS asetuksissa saattaa vaikuttaa negatiivisesti koko tietokoneen toimivuuteen.

Seuraava sivu »