Työnhakuvinkkejä – Ennen työhaastattelua

lokakuu 28, 2009 kirjoittajalta
Kategoriassa: Työasiat 

Miten voi parhaiten valmistua työhaastatteluun? Työnhakuvinkkien kolmas juttu kertoo valmistautumisesta työhaastatteluun. Siinä vaiheessa kun saa puhelinsoiton jossa kutsutaan työhaastatteluun niin kannattaa olla jo valppaana. Hyvin monesti soittaja saattaa jo puhelimessa kysyä tiettyjä kysymyksiä jotka sitten myös toistetaan tulevassa haastattelussa. Ennen työhaastattelua kannattaa myös käydä kyseisen yrityksen kotisivuilla ja yrittää saada jonkunlainen kuva heidän toiminnasta sekä keksiä omia kysymyksiä haastatteluun.

Tärkein on kuitenkin valmistautua käymällä läpi tavallisimpia kysymyksiä jotka yleensä tulevat vastaan työhaastattelussa:

- Voisitko kertoa hieman itsestäsi?

- Miksi tämä virka kiinnostaa sinua?

- Miksi valitsisimme juuri sinut?

- Miksi juuri sinä tekisit hyvän työn meillä?

- Miten toimit ryhmässä?

- Mitkä ovat vahvat puolesi?

- Mitkä ovat heikot puolesi?

- Mitä vapaa-ajan harrastuksia sinulla on?

Näihin yllämainittuihin kysymyksiin kannattaa olla vastaus valmiina kun menee työhaastatteluun. Pukeutuminen haastatteluun on täysin yksilöllistä ja riippuu tietenki kyseisestä virasta. Sanoisin että ehkä on hyvä pukeutua siististi ja normaalisti. En usko että puku päällä on paremmat mahdollisuudet saada työpaikkaa. Harvemmin työpaikoilla on pukupakkoa jos ei ole johtavassa asemassa.

On äärimmäisen tärkeää olla hyvissä ajoin paikalla, sanoisin että vähintään puolituntia ennen haastattelua. Näin pystyy hetken puhaltamaan odotushuoneessa ja keräämään ajatukset kasaan ennen haastattelua. Myöhästyminen haastatteluun on pahin mitä voi sattua, oli sitten kuinka hyvä syy tahansa. Samalla haastattelu alkaa negatiivisesti kun joutuu selittelemään omaa myöhästymistään. Haastatteleva henkilö ei tunne sinua, eli ei myöskään periaattessa hyväksy selityksiäsi, vaikkakin hän päältäpäin katsottuna vaikuttaa sen tekevän.

Tietty itsevarmuus ei ole pahitteeksi haastattelussa, vaikkakin tämä ominaisuus ei välttämättä ole pinnassa jos on ollut hiemaan pidempään työttömänä. Ei myöskään ole pahitteeksi kehua itseään, mutta sekään ei saa mennä liialliseksi. Oman jännityksen ennen haastattelua pystyin monesti laukaisemaan ajattelemalla että ”ok, hän on täysin uusi ihminen minulle mutta minä olen myös täysin uusi ihminen hänelle”. Eli lähdetään samalta aaltopituudelta liikkeelle, oli hänen asema sitten mikä tahansa.

Kunnolla valmistautuminen työhaastatteluun on A ja O. Suurin virhe (jonka tein itsekin turhan monesti) minkä voi tehdä ennen työhaastatteluun menoa on juuri huono valmistautuminen. Ei ota kyseisestä yrityksestä mitään selvää ja menee asenteella ”äh, olen vain oma itseni niin eiköhän se siitä järjesty”. Siis tottakai täytyy olla oma itsensä haastattelussa, mutta haastattelijalle selviää hyvin äkkiä jos ei ole kunnolla valmistautunut haastatteluun. Pienikin epävarmuus tavallisten kysymysten (katso ylhäällä) vastaamisessa antaa rutkasti miinusta ja vähentää mahdollisuuksia päästä seuraavalle haastattelukierrokselle mukaan.

Eli kunnon valmistautuminen ja ajoissa matkaan ennen työhaastattelua!

Kommentit

Yksi kommentti juttuun Työnhakuvinkkejä – Ennen työhaastattelua

  1. mipe ke, 4 Mar 2009 20.43
  2. Hyviä vinkkejä sulla täällä. Nämä työhaastatteluartikkelit ovat hyödyllisiä etenkin nuorille ja kokemattomille. :)

    Mielenkiintoinen blogi muutenkin. En ollutkaan ennen tähän törmännyt.