Twitter – Aloittelijan opas

helmikuu 9, 2011 kirjoittajalta
Kategoriassa: Linkkivinkit, Twitter 

Olen käyttänyt Twitteriä vähän yli vuoden. Palvelusta on kehittynyt kiva ajanviete ja sieltä on löytynyt paljon uusia tuttavuuksia. Mikä Twitter on? Wikipedian suomenkielinen sivu toteaa että Twitter on mm. mikroblogipalvelu. Twitterin tottuneena käyttäjänä en välttämättä ole samaa mieltä. Kyseessä on pikemminkin Facebookin tapainen yhteisö. En kuitenkaan tässä jutussa syvenny Facebookin ja Twitterin eroihin.

Jutun tausta on että sain pyynnön kirjoittaa jutun Twitteristä ja sen käyttämisestä alusta loppuun. Silti ei ole olemassa mitään sääntöjä, vaan palvelua täytyy itse koittaa. Tässä kuitenkin omia näkemyksiäni Twitteristä ja vinkkejä aloittelijoille:

Rekisteröidy palveluun

Kirjaudu Twitteriin Sign Up painikkeen kautta, tähän menee muutama sekuntti jonka jälkeen sinulla on oma Twitter-tili ja sivusto.

Löydä seurattavia

Rekisteröitymisen jälkeen täytyy löytää seurattavia Twitterissä. Luetko ennestään blogeja? Ehkä nämä blogin pitäjät myös tekevät päivityksiä Twitteriin? Ehkä sinulla on jo tuttuja jotka käyttävät Twitteriä? Itse koin tämän askeleen aika vaikeaksi alussa. Miten pystyi helposti löytämään henkilöitä jotka olivat kiinnostuneita samoista aiheista kuin minä itse? Twitter search toiminnan avulla löysin alussa monia seurattavia, sekä tiettyjen hashtagien (katso selitys alempana) avulla. On myös olemassa erilaisia palveluita joiden avulla saattaa löytää uusia seurattavia.

Tweettaus / Visertely

Päivitä Twitterisivuasi alussa niin paljon kuin mahdollista. Kirjoita aiheista jotka kiinnostavat sinua, kirjoita mitä näet ja koet. Laita linkkivinkkejä sivullesi, muista kuitenkin että käytössäsi on vain 140 merkkiä. Eli kannattaa käyttää erilaisia linkin lyhennys palveluita kun laittaa linkkejä Twitter päivitykseen. Kommentoi ja vastaa rohkeasti muille jotka kirjoittavat samoista aiheista. Älä huuda tai kiroile turhan paljon, se karkoittaa vaan seuraajia, eli normaalia netikettiä täytyy pitää mielessä. Mikäli näet kiinnostavan päivityksen omassa Twitter feedissä, niin voit julkaista sen uudelleen seuraajillesi, eli Retweet. Tätä toimintaa kannattaa käyttää hieman harkiten.

Muistan että alussa Twitter-sivun päivitys tuntui tosi kummalliselta kun seuraajia oli vain muutama kappale, jos sitäkään. Kirjoitin silti kaikenlaista, enkä miettinyt asiaa sen kummemmin. Kyllähän ne päivitykset löytyivät Twitter search toiminnan kautta jos joku muu on kiinnostunut tai kirjoittanut samasta asiasta. Olin hauska ja sarkastinen, mutta täytyy muistaa ettei pysty olemaan hauska koko ajan. En kestä niitä jotka yrittävät koko ajan kirjoittaa jotain hauskaa Twitterissä. Se vaatii oman taitonsa että pystyy olemaan 140 merkillä koko ajan hauska. Huumori on silti aina plussaa.

Twitterin käyttö alkoi kuitenkin kunnolla maistumaan vasta siinä vaiheessa kun rupesin keskustelemaan muiden käyttäjien kanssa samoista aiheista ja kiinnostuskohteista. On äärimmäisen tärkeää että vastaa (reply) kun joku puhuttelee (mention) Twitterissä, muuten antaa vain ylimielisen ja tärkeän kuvan itsestään. Minun seuraajalistalta häviävät hyvin äkkiä ne jotka eivät vastaa kun lähestyn heitä.

Joskus tuntuu että Twitter on iso kahvila johon pistän nokkani ja tunnustelen ilmapiiriä.

Listat

Twitterissä voi vapaasti koota omia listoja, esim tietyn aihepiirin visertelijät tai tietyn paikkakunnan Twitter käyttäjät.

Hashtagit

Twitterissä voi käyttää hashtageja, eli sanoja joiden alkuun laitetaan # merkki. Hashtagit ovat tietynlaisia hakutermejä jollekin ajankohtaiselle tapahtumalle, paikalle tai esim. urheiluseuralle. Itse käytän kovin vähän hashtageja.

Yksityiset viestit (Direct Message)

Twitterissä voi lähettää 140 merkin pituisia yksityisiä viestejä toisille käyttäjille. Tämä vaatii kuitenkin sen että molemmat käyttäjät seuraavat toisiaan.

Twitter älypuhelimessa

Twitter älypuhelimissa ja kännyköissä on yleensä miellyttävämpi kokemus kuin Twitterin nettiversio. Älypuhelimien Twitter sovelluksissa on kaikenlaisia lisätoimintoja jotka puuttuvat nettiversioista. Sen jälkeen kun hankin HTC Desire Android puhelimen, niin olen käyttänyt Twitteriä melkein vain ja ainoastaan puhelimen kautta. Myös Twitterin Retweet toimintaa rupesin käyttämään paljon enemmän sen jälkeen kun siirryin käyttämään Androidin Twitter sovelluksia.

Kolmannen osapuolen Twitter-palvelut

Netti on tulvillaan kolmannen osapuolen Twitter-palveluita joiden avulla Twittestä saa irti paljon enemmän kuin mitä pelkästään twitter.com sivulla oleva palvelu tarjoaa. Kun istun esim. kotikoneeni ääressä, niin seuraan omaa Twitter feediä TweetDeck palvelun avulla. Olen kirjoittanut aika monta juttuja erilaisista kolmannen osapuolen Twitter-palveluista, ne jutut löytyvät oman Twitter kategorian alta.

Eiköhän tässä kaikki, ei muuta kuin visertelemään!

Kommentit

Kommentointi on suljettu.