Matkakohteena Visby, Gotlanti (Ruotsi)

heinäkuu 24, 2011 kirjoittajalta · Kommentit poissa käytöstä
Kategoriassa: Arkiset ajatukset 

Vuorossa pieni matkakertomus Gotlannista jossa vieralin viime viikolla. Kyseessä oli laiva+hotelli pakettimatka jonka varasimme muutama kuukausi ennen reissun ajankohtaa. Hotelli oli Volontärgatanin huoneistohotelli joka sijaitsi noin kilometrin päässä Visbyn keskustasta.

Näin se reissu meni päivä päivältä:

Päivä 1

Otimme aamulla bussin Nynäshamniin josta on laivayhteys Visbyhyn. Laivamatka kesti noin kolme tuntia, siinä ehti syömään jotain ja ottamaan pari olutta, sen jälkeen oltiinkin jo perillä. Visbyn sää tarjosi tihkusadetta ja suuntasimme satamasta Visby Hamnhotelliin jossa piti suorittaa sisäänkirjautuminen ja hakea avain Volontärgatanin huoneistohotelliin.

Tämän jälkeen siirryimme loppumatkan taksilla satamasta huoneistohotelliin. Huoneemme oli kooltaan noin 25 neliötä, siihen sisältyi keittiöosa, pöytä ja pari tuolia sekä tietysti sängyt ja vessa suihkuineen. Huoneesta pääsi myös pienelle ulkoterassille jossa oli pöytä ja pari tuolia. Huone oli hyvin siisti, mutta tiskiaine ja saippua vessassa oli pari seikkaa jotka mielestämme puuttuivat. Tämän huomasi myöhemmin kun tarkasteli kaapissa olevia astioita, ne eivät nimittäin olleet puhtaita. Eikös asuntohotelliin nyt kuulu tiskiaine keittiöön ja saippua vessaan?

Lähdimme sitten kauppaan lähimpään keskustaan (Östercentrum). Tarkoitus oli grillata, mutta tihkusade oli yltynyt kunnon sateeksi, joten grillaus meni kertakäyttögrillin kanssa vähän niin ja näin.

Jätimme homman sikseen ja menimme lähellä sijaitsevaan Lilla Elefanten nimiseen ravintolaan jossa otimme muutamat oluet ja pitsat. Tarjoilijaneidit olivat erittäin ystävällisiä ja mukavia tässä paikassa.

Päivä 2

Seuraavana päivänä sää tarjosi aurinkoa siniseltä taivaalta ja kovaa tuulta. Suuntasimme Norderstrand nimiselle uimarannalle joka sijaitsi pari kilometriä Visbystä pohjoiseen. Hotellilta sinne oli matkaa siis noin kolme kilometriä, eli menomatka mentiin kävellen.

Rannalla oli kaksi pitkää laituria, silti ranta oli hyvin pieni ja ehkä suurimmaksi osaksi lähellä sijaitsen leirintäalueen käytössä. Sää oli tuulinen joten keskityimme vain auringonottoon ja kyllähän siinä muutamassa tunnissa tuli hieman väriä pintaan. Rannalla sijaitsi myös Visby Beach Club jossa vierailimme seuraavana päivänä.

Illemalla kävimme Visbyn keskustassa syömässä paikassa nimeltä La Fontana. Tätä paikkaa en suosittele kenellekään. Söimme surkeat ylihinnotellut pastat ja jouduimme nousemaan pöydästä kun laskua ei vaan millään tullut vaikka sitä pyysimme. Tämän lisäksi tarjoilijalla oli vielä otsaa kysyä jos halusimme jättää riksaa. Paskan marjat! Hieman huvitti kuin viereisessä pöydässä aterioinut suomalaispariskunta ihmetteli että mitä ”punaista kaljaa” me oikein joimme? Se on nimeltään Newcastle Brown Ale, suosittelen!

Sen jälkeen kiertelimme Visbyn keskustaa jonkun aikaa ennenkuin poikkesimme vielä kotimatkalla muutamalla oluella Lilla Elefanten ravintolassa.

Päivä 3

Tämä päivä oli pilvinen ja jopa tuulisempi kuin edellinen päivä, joten ranta oli poissuljettu vaihtoehto. Kävimme ensin kahvilla Östercentrumissa sijaitsevassa Märthas Café kahvilassa. Kiva paikka, keltainen talo jonka puutarha oli täytetty pöydillä ja tuoleilla. Sen jälkeen lähdimme taas muurien sisäpuolelle, ei vankilaan, vaan Visbyn ydinkeskustaan.

Puhelimen Google Maps kertoi että Visbyn keskustasta pitäisi löytyä brittiläinen pubi nimeltä Black Sheep Arms, tätä emme vielä edellispäivänä löytäneet, mutta nyt se löytyi.

Black Sheep Arms oli vanhassa talossa (mitkä Visbyn keskustan taloista EIVÄT ole vanhoja?) sijaitseva viehättävä pubi. Heidän kalja- ja alevalikoima oli ihan kiitettävä, ruokalista tarjosi tyypillistä pubiruokaa. Pubin takapihalla oli rauhallinen muureilla suojattu puutarha jossa pystyi nautiskelemaan juomia ja ruokaa.

Teimme vielä kovassa vastatuulessa kävelylenkin Visby Beach Clubille jossa nautimme oluet. Onneksi paikka tarjosi vilttejä, ne olivat todella tarpeen kun tuuli ei ollut mitenkään lämmin.

Illalla kävimme syömässä Black Sheep Armsissa tyypillistä brittiruokaa, eli Fish’n ships. Todella nopeaa palvelua ja annokset olivat tosi muhkeat. Täysin hintansa veroista päinvastoin kuin edellispäivän surkeassa ravintolassa.

Päivä 4

Sateinen päivä. Tämä oli tavallaan jo etukäteen tiedossa kännyköiden säätiedotteiden avulla. Joten etsimme saunaa johonka voisi mennä hetkeksi lämmittelemään. Tämä ei ollutkaan niin yksinkertaista. Kyllähän Visbystä saunoja löytyi, mutta useimmat olivat hotelleissa ja pelkästään hotellin vieraiden käyttöön tarkoitettu.

Lopulta löytyi kuitenkin paikka nimeltä Kroppshälsan. Tämäkin mesta oli Visbyn Clarion hotellin kanssa saman katon alla, mutta silti oma Sauna ja SPA osasto jonne pystyi mennä vaikkei asustanutkaan kyseisessä hotellissa. Olihan siellä sauna ja pieni uima-allas. Poreallasta ei löytynyt ollenkaan.

Sade jatkui koko päivän, eli illalla kävimme syömässä huonestohotellin lähellä sijaitsevassa Lilla Elefanten ravintolassa. Ravintola tarjosi muutakin ruokaa kuin pitsoja, heidän pasta oli täysin syötävä.

Päivä 5

Vaihteeksi aurinkoinen päivä, ainakin aluksi. Päätimme lähteä Toftan rannalle joka on suurin ja tunnetuin ranta Gotlannin länsirannikolla. Menimme rannalle bussilla Visbyn bussi-asemalta joka sijaitsi noin kilometrin päässä hotellistamme. Bussikyyti otti noin 20 minuuttia. Valitettavasti rannalla tuuli tosi kovaa ja myös vesi oli jäätävän kylmää. Emme sitten viihtyneet rannalla kuin muutaman tunnin.

Illalla menimme taas Black Sheep Arms pubiin syömään. Viihdyimme pubissa sen jälkeenkin, olihan heillä hyvä ale- ja olutvalikoima, niin mikäs siinä.

Päivä 6

Kotiin matkustus päivä. Aamulla otimme taksin huoneistohotellista Visbyn Hamnhotelliin jossa luovutimme avaimet. Sen jälkeen satamaan ja laivalla takaisin Nynäshamniin. Siinäpä se reissu sitten olikin.

Vaikutelmia

Asuntohotelli:

Kuten jo mainitsin, niin majailimme Volontärgatan huoneistohotellissa joka sijaitsi kilometrin päässä Visbyn keskustasta. Huoneistohotelli on ”oma huusholli” periaatteella hyvä ja edullinen vaihtoehto. Hotelli on myös tarpeeksi kaukana ja samalla tarpeeksi lähellä Visbyn keskusta, eli hyvin rauhallista öisin jne.

Visby:

Visby on kaupunki joka ei lakkaa hämmästyttämästä. Tuntuu kuin kulkisi ajassa taaksepäin kun kävelee kaupungin mukulakivikaduilla ja pienillä kujilla. Yllätyin muuten siitä kuinka useasti kuulin suomea puhuttavan reissun aikana, eli vaikuttaa siltä että Visby ja Gotlanti ovat suosittuja lomakohteita myös suomalaisille.

Gotlanti:

Tämä oli jo toinen vierailuni saarelle, viime käynnistä (2006) oli vierähtänyt viisi vuotta. Tosin silloin olin autolla liikkeellä, niin ehdin nähdä hieman muitakin paikkoja kuin Visby ja sen lähialueet. Esim. Katthammarsvik ja varsinkin pohjoisessa sijaitseva pikkusaari Fårö rantoineen ja raukki-alueineen ovat käynnin arvoisia paikkoja.

Yleisiä vaikutelmia

Positiivista:

-Miltei kaikki oli kävelymatkan päässä hotellista

-Black Sheep Arms

Negatiivista:

-Sää

-Kerttakäyttögrillit

Kokonaisarvosana (1-10 aurinkoa): 6 aurinkoa