Työnhakuvinkkejä – Työhaastattelun jälkeen

lokakuu 31, 2009 kirjoittajalta · Kommentit poissa käytöstä
Kategoriassa: Työasiat 

Työnhakuvinkkien neljäs ja viimeinen juttu kertoo siitä mitä työhaastattelun jälkeen kannattaa tehdä. Täytyykö vain odotella että tuleeko sieltä uusi puhelinsoitto? Työhaastattelun jälkeen kannattaa analysoida ja käydä läpi työhaastattelu mielessään. Mikä meni hyvin haastattelussa ja mikä meni huonosti? Mistä jutuista löytyy parannettavaa? Nämä analyysit saattavat olla hyvin arvokkaita kun valmistautuu seuravaan työhaastatteluun.

Samalla on myös hyvä analysoida minkälaisen kuvan sai itse firmasta. Olivatko he asiallisia ja vaikuttivat pitävän hyvän huolen työntekijöistään? Vaikuttaako tämä työpaikka edelleen yhtä kiinnostavalta kun siinä vaiheessa kun laittoi työhakemuksen heille? Onko työ jotain mitä haluaa tehdä lyhyellä vai pitkällä tähtäimellä?

Aina haastattelun päätteeksi sovitaan että millon ja millä tavalla työnantaja ilmoittaa että saako työpaikan tai pääseekö työhaastattelun toiselle kierrokselle jne. Työnantajan aikataulua kannattaa kunnioittaa muttei koskaan ole pahitteeksi olla itse hieman aktiivinen. Kannattaa laittaa viikon päästä sähköpostia tai soittaa mikäli ei ole kuullunut mitään. Se osoittaa samalla työnantajalle että on edelleen kiinnostunut virasta.

Työnhakuvinkkejä – Ennen työhaastattelua

lokakuu 28, 2009 kirjoittajalta · 1 Kommentti
Kategoriassa: Työasiat 

Miten voi parhaiten valmistua työhaastatteluun? Työnhakuvinkkien kolmas juttu kertoo valmistautumisesta työhaastatteluun. Siinä vaiheessa kun saa puhelinsoiton jossa kutsutaan työhaastatteluun niin kannattaa olla jo valppaana. Hyvin monesti soittaja saattaa jo puhelimessa kysyä tiettyjä kysymyksiä jotka sitten myös toistetaan tulevassa haastattelussa. Ennen työhaastattelua kannattaa myös käydä kyseisen yrityksen kotisivuilla ja yrittää saada jonkunlainen kuva heidän toiminnasta sekä keksiä omia kysymyksiä haastatteluun.

Tärkein on kuitenkin valmistautua käymällä läpi tavallisimpia kysymyksiä jotka yleensä tulevat vastaan työhaastattelussa:

- Voisitko kertoa hieman itsestäsi?

- Miksi tämä virka kiinnostaa sinua?

- Miksi valitsisimme juuri sinut?

- Miksi juuri sinä tekisit hyvän työn meillä?

- Miten toimit ryhmässä?

- Mitkä ovat vahvat puolesi?

- Mitkä ovat heikot puolesi?

- Mitä vapaa-ajan harrastuksia sinulla on?

Näihin yllämainittuihin kysymyksiin kannattaa olla vastaus valmiina kun menee työhaastatteluun. Pukeutuminen haastatteluun on täysin yksilöllistä ja riippuu tietenki kyseisestä virasta. Sanoisin että ehkä on hyvä pukeutua siististi ja normaalisti. En usko että puku päällä on paremmat mahdollisuudet saada työpaikkaa. Harvemmin työpaikoilla on pukupakkoa jos ei ole johtavassa asemassa.

On äärimmäisen tärkeää olla hyvissä ajoin paikalla, sanoisin että vähintään puolituntia ennen haastattelua. Näin pystyy hetken puhaltamaan odotushuoneessa ja keräämään ajatukset kasaan ennen haastattelua. Myöhästyminen haastatteluun on pahin mitä voi sattua, oli sitten kuinka hyvä syy tahansa. Samalla haastattelu alkaa negatiivisesti kun joutuu selittelemään omaa myöhästymistään. Haastatteleva henkilö ei tunne sinua, eli ei myöskään periaattessa hyväksy selityksiäsi, vaikkakin hän päältäpäin katsottuna vaikuttaa sen tekevän.

Tietty itsevarmuus ei ole pahitteeksi haastattelussa, vaikkakin tämä ominaisuus ei välttämättä ole pinnassa jos on ollut hiemaan pidempään työttömänä. Ei myöskään ole pahitteeksi kehua itseään, mutta sekään ei saa mennä liialliseksi. Oman jännityksen ennen haastattelua pystyin monesti laukaisemaan ajattelemalla että ”ok, hän on täysin uusi ihminen minulle mutta minä olen myös täysin uusi ihminen hänelle”. Eli lähdetään samalta aaltopituudelta liikkeelle, oli hänen asema sitten mikä tahansa.

Kunnolla valmistautuminen työhaastatteluun on A ja O. Suurin virhe (jonka tein itsekin turhan monesti) minkä voi tehdä ennen työhaastatteluun menoa on juuri huono valmistautuminen. Ei ota kyseisestä yrityksestä mitään selvää ja menee asenteella ”äh, olen vain oma itseni niin eiköhän se siitä järjesty”. Siis tottakai täytyy olla oma itsensä haastattelussa, mutta haastattelijalle selviää hyvin äkkiä jos ei ole kunnolla valmistautunut haastatteluun. Pienikin epävarmuus tavallisten kysymysten (katso ylhäällä) vastaamisessa antaa rutkasti miinusta ja vähentää mahdollisuuksia päästä seuraavalle haastattelukierrokselle mukaan.

Eli kunnon valmistautuminen ja ajoissa matkaan ennen työhaastattelua!

Työnhakuvinkkejä – Työhakemuksen kirjoittaminen

lokakuu 21, 2009 kirjoittajalta · Kommentit poissa käytöstä
Kategoriassa: Työasiat 

Miten kirjoitetaan hyvä työhakemus? Työnhakuvinkkien toinen juttu kertoo työhakemuksen eli henkilökohtaisen kirjeen kirjoittamisesta. Omasta mielestäni henkilökohtaisen kirjeen täytyy olla erittäin lyhyt ja ytimekäs, yhden tai kahden A4 paperin pituinen.

Kirjeen täytyy olla erittäin faktaperusteinen ja tuoda selvästi esille miksi juuri sinä olet kiinnostunut kyseisestä työpaikasta ja miksi työnantaja palkkaisi juuri sinut? Eli kannattaa pysyä hyvin paljon ominaisuuksissa ja kokemuksissa koskien nimenomaan työelämää, kirjeen loppuun voi tietysti lisätä muutamia lauseita vapaa-ajan harrastuksista, mutta se on loppukädessä sivuseikka työnantajalle. Itsekehu on täysin sallittua.

Oma henkilökohtainen kirjeeni menee seuraavan kaavakkeen mukaan:

Etunimi Sukunimi

Osoitekatu 1, 111 22 KAUPUNKI

Puh: Matkapuh:

Sähköposti:

Syntymäaika:

Siviilisääty:

Otsikko (esim. kiinnostuksen ilmoittaminen työpaikalle ?, ilmoituksenne lehdessä jne.)

Hei,

Kirjeen alkuun kirjoitan pari lausetta tyyliin että ”näin ilmoituksestanne että haette jne”. Sen jälkeen lisään että miksi kiinnostuin työpaikasta ja muutaman työkokemuksen josta on hyötyä kyseisessä työssä. Esim. kiinnostuin työpaikasta siksi kun minulla on kokemusta..jne.

Toiseen säkeistöön kirjoitan lisää henkilökohtaisia ominaisuuksia ja kokemuksia. Eli yritän parhaan mukaan antaa vastauksen kysymykseen että miksi heidän tulisi valita juuri minut?

Kolmannessa säkeistössä tuon jälleen esille aikaisempaa kokemustani. Tuon myös entistä selvemmin esille omia parhaita puoliani listaamalla niistä 3-5 kappaletta.

Neljänteen säkeistöön kirjoitan hieman vapaa-ajan harrastuksista. Kaikenlainen liikunta on erittäin positiivista tuoda esille, ”istun usein kotona tietokoneen ääressä” ei välttämättä anna kuvaa että on innokas, reipas ja aktiivinen työihminen.

Sen jälkeen loppuun ”odotan yhteydenottoanne” ja ”ystävällisin terveisin” jne.

Seuraava sivu »